Regen

Vanochtend werd ik wakker onder het monotone geluid van de regen. Een vreemde mengeling van ‘bah’ en ‘hoera’ stroomde door me heen. Het sombere gevoel wat ik kan hebben op een verregende dag was er tegelijk met een opgelucht gevoel. Vreemd om twee zulke tegenstrijdige gevoelens tegelijkertijd te ervaren.

Die gevoelens komen natuurlijk rechtstreeks voort uit wat ik bewust of onbewust denk. Uit mijn meningen, oordelen, zorgen en eerdere ervaringen. Als ik weet dat Peter en Timo zo meteen op de fiets door dit hondenweer moeten, of als ik me bedenk hoe heerlijk het zonnetje zou zijn geweest, dan maakt de regen me niet vrolijk. Maar als ik me bewust ben hoe de natuur smacht naar water, dan geniet ik ervan.

De thermometer gaf 15 graden aan, voor mij een mooie temperatuur om te gaan hardlopen. Toen ik er eenmaal doorheen was (ja, het begin van nat regenen vind ik altijd onaangenaam) was het werkelijk een verademing na al die warme dagen. Ik genoot van de verkoelende douche. Vaak kan ik in de zomer bij het hardlopen mijn warmte niet goed kwijt. En ik voelde me net een kind dat uitgelaten door de plassen rent. Ik moest ook een beetje om mezelf lachen, alsof ik hier eigenlijk te oud voor was.

We zijn natuurlijk ingesteld op cycli. Geen dag zonder nacht. Geen zomer zonder winter. Dat hoort bij de natuur. Zou ik het leuk vinden als het altijd alleen maar zonnig en warm zou zijn in Nederland? Ik moet er niet aan denken! Of als ik alleen maar prettige, liefdevolle en ondersteunende contacten met mensen zou hebben? Mmm, dat klinkt eigenlijk wel aantrekkelijk. Maar erg reëel is het natuurlijk niet. En misschien zou ik de dynamiek toch wel gaan missen. Of als ik nooit ziek zou worden en nooit pijn zou lijden?

Donker, kou, nattigheid, pijn, ziekte en dood, ze horen allemaal bij mijn leven, net als licht, warmte, zon, vitaliteit, gezondheid en geboorte. En al kan ik er met mijn manier van leven misschien wel wat in sturen, hoe zou ik ooit iets uit kunnen bannen? Zou het niet een goed plan zijn als ik zou stoppen me te verzetten tegen bepaalde uitingen van het leven? Dat klinkt in ieder geval wel aantrekkelijk. Ik kan de ruimte al voelen die me dat zou geven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s